Pegawai JHEAINS didakwa rasuah

Published on: Author: admin Leave a comment

 

Pembantu Hal Ehwal Agama bebas tuduhan rasuah

PULAU PINANG 1 Nov. – Kehadiran Syawal kali ini menjadi lebih bermakna buat seorang Pembantu Hal Ehwal Agama Islam Balik Pulau di sini, Ahmadi Yahaya, apabila Mahkamah Tinggi hari ini membebaskannya daripada tuduhan menerima rasuah, tiga tahun lalu.
Hakim Datuk Abd. Rahim Uda memutuskan demikian selepas mendapati Hakim Mahkamah Sesyen gagal mempertimbangkan percakapan beramaran perayu, Ahmadi, 34, yang diberikan selepas ditahan oleh Badan Pencegah Rasuah (BPR) sewaktu membuat keputusan pada akhir perbicaraan kes tersebut.
‘‘Ia bukan satu perkara teknikal tetapi kegagalan hakim untuk mempertimbangkan percakapan amaran perayu selepas ditahan oleh BPR menampakkan satu ketidakadilan,” katanya sewaktu menyampaikan keputusannya.
Hakim Abd. Rahim turut mengarahkan supaya hukuman penjara dibatalkan manakala denda dan penalti yang telah dibayar oleh Ahmadi berjumlah RM11,000 dipulangkan semula termasuk wang jaminan.
Ahmadi dilihat menyapu mukanya sambil mengucap syukur selepas mendengar keputusan tersebut.
Perayu diwakili peguam bela, R.S.N. Rayer manakala Timbalan Pendakwa Raya, Farah Azlina Latif mewakili BPR.
Pada 1 Mac lalu, Hakim Hadriah Syed Ismail memutuskan bahawa Ahmadi didapati bersalah atas pertuduhan menerima wang suapan berjumlah RM1,000 daripada seorang lelaki yang sedang disiasat kerana disyaki melakukan khalwat bersama pasangannya sebagai dorongan agar tidak dikenakan tindakan undang-undang.
Hadriah menjatuhkan hukuman denda RM10,000 dan penjara 14 hari. Bagaimanapun, hakim itu membenarkan perlaksanaan hukuman penjara terhadap Ahmadi ditangguhkan sementara menunggu keputusan rayuannya.
Ahmadi didapati bersalah menerima suapan tersebut daripada Mohd. Fairus Ismail, kira-kira pukul 3.30 petang, 13 Disember 2004 di Jabatan Agama Islam Balik Pulau di sini.
Pertuduhan ke atasnya dibuat mengikut Seksyen 11(a) Akta Pencegahan Rasuah 1997 yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 20 tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000 atau mana-mana satu yang lebih tinggi jika sabit kesalahan.

  Pegawai JHEAINS didakwa rasuah

TAWAU 3 Jan. – Seorang pembantu penyiasat, Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah (JHEAINS) Cawangan Kota Kinabalu didakwa di Mahkamah Sesyen di sini hari
ini atas tuduhan menerima suapan RM2,500 bagi membantu menyelesaikan satu kes khalwat.
Tertuduh, Asmuni Ali, 36, dituduh menerima suapan itu dalam dua kejadian berasingan iaitu antara Julai hingga Ogos 2006 dan 20 Mac 2007 di Jalan Anggerik, Sabindo, Tawau.
Asmuni yang pada masa kejadian bertugas di JHEAINS Cawangan Tawau dan didakwa di bawah Seksyen 11(a) Akta Pencegahan Rasuah 1997 mengaku tidak bersalah di atas kedua-dua tuduhan tersebut.
Mengikut pertuduhan, pembantu penyiasat itu kira-kira pukul 9 malam antara Julai dan Ogos 2006 dituduh meminta suapan RM2,000 bagi membantu menyelesaikan kes khalwat yang dihadapi Mohd. Ghazali Lakode.
Sementara bagi kes kedua, Asmuni pada kira-kira pukul 7.30 malam, 20 Mac 2007 di dalam sebuah kenderaan pacuan empat roda menerima suapan RM500 daripada lelaki yang sama bagi membantu penyelesaikan kes khalwat yang dihadapinya.
Hakim Eguara Ali yang membenarkan tertuduh diikat jamin RM2,500 bagi setiap pertuduhan dengan seorang penjamin menetapkan perbicaraan mulai 25 Mac depan.
Pendakwaan dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Joyoe Blasius daripada Bahagian Pendakwaan, Ibu Pejabat Badan Pencegah Rasuah, Putrajaya.
Cerita Dewasa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>